Σε μια επαγγελματική κουζίνα η ζυγαριά είναι απαραίτητη ώστε να βγαίνει ακριβώς η ίδια γεύση και ποσότητα για κάθε συνταγή, μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής. Στην καθημερινή κουζίνα κατά γενική ομολογία η ζυγαριά δείχνει να είναι απαραίτητη στη ζαχαροπλαστική, όχι όμως στη μαγειρική.

Στην καθημερινή/σπιτική μαγειρική λοιπόν μπορούμε να μαγειρέψουμε χωρίς να ζυγίζουμε τα υλικά μας. Τουλάχιστον αυτό ισχύει εδώ στο Artemis Recipes όπου οι συνταγές δίνονται με βάση τις καθημερινές ανάγκες και δε θα ήταν καθόλου ρεαλιστικό να χρειάζεται να ζυγίζουμε κάθε φορά που μαγειρεύουμε μέσα στην ημέρα! Ακόμα κι αν μια συνταγή μαγειρικής ζητάει ένα υλικό σε γραμμάρια, θα αναγράφεται μάλλον στη συσκευασία του το βάρος . Αν όχι, αν είναι εφικτό να υπολογίσουμε το κάνουμε αλλιώς…καταφεύγουμε στη ζυγαριά. Σε κάθε περίπτωση, η μαγειρική σηκώνει πολλά πιο εύκολα πειραματισμούς με εναλλαγές υλικών και αλλοιώσεις ποσοτήτων ενώ πιθανά λάθη μπορεί να… «συγχωρούνται» πιο εύκολα.

Στη ζαχαροπλαστική όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ η ζυγαριά είναι απαραίτητη αλλά και πάλι, όχι για όλες τις συνταγές. Είμαστε βέβαιοι/ες ότι πολλοί/ες ίσως διαφωνήσουν, αλλά υπάρχουν γλυκά που γίνονται μετρώντας απλά σε ποτήρια και βγαίνουν μια χαρά! Π.χ. Πόσοι/ες δεν έχουμε φτιάξει το αγαπημένο μας κέικ μετρώντας απλά σε ποτήρια ή μετατρέψαμε τα γραμμάρια σε ποτήρια; Βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένες (πιο εξειδικευμένες) συνταγές που το ζύγισμα είναι καθοριστικό και οι πειραματισμοί καταστροφικοί.

Για αυτό και στις συνταγές μας στα «Γλυκά» παρουσιάζουμε τα υλικά μας με στόχο να βοηθήσουμε τον/την χρήστη, χρησιμοποιώντας γραμμάρια μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο, όσο ανορθόδοξο κι αν ακούγεται. Υπενθυμίζουμε ότι αναφερόμαστε στην καθημερινή κουζίνα! Σε μια συνταγή μας λοιπόν μπορεί το αλεύρι να είναι μετρημένο σε ποτήρια ενώ η ζάχαρη σε γραμμάρια. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να μετρήσετε τη ζάχαρη μόνο την πρώτη φορά και να μετά να σημειώσετε κάπου πόσα ποτήρια βάλατε, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ζυγίζετε κάθε φορά. Αυτό δεν κάνουμε όλοι/ες μας συχνά;

Μιας και κάναμε αναφορά στα ποτήρια όμως θα θέλαμε να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ένα συνηθισμένο ποτήρι νερού είναι των 250ml, ενώ συχνά στις συνταγές τα ποτήρια αναφέρονται σε μικρότερα ποτήρια/φλιτζάνια των 240ml. Στο Artemis Recipes τα ποτήρια μας αναφέρονται στο κλασικό ποτήρι των 250ml, σε κάθε περίπτωση όμως ψάξτε πληροφορίες στην εκάστοτε πηγή.

Εν κατακλείδι, θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό να πάρουμε μια ζυγαριά κουζίνας ειδικά αν φτιάχνουμε γλυκά. Ακόμη κι αν την βάλουμε λίγες φορές πάνω στον πάγκο μας, θα είναι αυτές που θα αποδειχτούν «σωτήριες» για την επιτυχία και την ταχύτητα εκτέλεσης της συνταγής μας.