Project Description

Ζύμη πίτσας με γιαούρτι

Είσαι λάτρης της πίτσας (όπως εμένα); Ε λοιπόν, αυτή την συνταγή πρέπει να την δοκιμάσεις! Είναι η πιο αφράτη ζύμη πίτσας που με το σωστό ψήσιμο δίνει ένα τραγανό τέλειωμα εξωτερικά. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μία δύο φορές να την πετύχετε, αλλά πιστέψτε η προσπάθεια θα σας ανταμείψει στον ουρανίσκο…Έχω κάνει άπειρες προσπάθειες για να καταλήξω στα υλικά και στην τεχνική αυτής της συνταγής. Σας την δίνω βήμα βήμα για να την πετύχετε!

Υλικά

  • 650 γρ. αλεύρι φαρίνα ΄00΄ (4½ ποτ.)
  • 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο (corn flour)
  • ½ ποτ.  καλαμποκάλευρο ή αλεύρι για το ζύμωμα στο χέρι
  • 2 κ.σ. γιαούρτι χωριάτικο (ξινό)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ.μαγιά (ή 5 γρ. για λεπτό φύλλο)
  • 1½ ποτ. νερό χλιαρό
  • 3 πρέζες αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

30′ + αναμονή

Χρόνος Προετοιμασίας

20-25′

Χρόνος Ψησίματος

4 (28 εκ.)

Πίτσες

2-3

Βαθμός Δυσκολίας

TIPS

Η ζύμη μας θέλουμε να κολλάει λίγο στα χέρια και να την δουλεύουμε με καλαμποκάλευρο ή αλεύρι. Αν καταλήξουμε με ένα ζυμάρι που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια, σημαίνει είναι σφιχτό και μετά το ψήσιμο η ζύμη θα είναι σαν μπαγιάτικο ψωμί.

Το καλύτερο ψήσιμο πίτσας είναι στον ξυλόφουρνο όπου ο χρόνος είναι μόλις 2′. Στο σπίτι το πιο ωραίο ψήσιμο γίνεται σε ειδική πλάκα για πίτσες, όπου παίρνει γύρω στα 10-12′.

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε νερό, το θέλουμε χλιαρό όχι κοχλαστό. Δηλαδή, βάζοντας το μικρό μας δαχτυλάκι στο νερό να αντέχουμε μόνο για 5 δευτερόλεπτα.

2. Μεταφέρουμε το χλιαρό νερό στον κάδο, και προσθέτουμε την μαγιά. Ένα φακελάκι (10 γρ.) για κανονική ζύμη, δηλαδή 0.07 εκ. Μισό φακελάκι (5 γρ.) για λεπτή ζύμη, 0.03 εκ.

3. Ανακατεύουμε λίγο για να σιγουρευτούμε ότι η μαγιά μας είναι ενεργή. Θα πρέπει να βγάλει φουσκαλίδες.

4. Βάλλουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο (corn flour).

5. Βάζουμε το εξάρτημα του μίξερ μας για ζύμες.

6. Σε μπολ ενώνουμε το αλεύρι με τις 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο (corn flour).

7. Χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το μείγμα με το αλέυρι.

8. Σβήνουμε το μίξερ, αφαιρούμε τον γάντζο κι αν χρειάζεται μαζεύουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του κάδου μας, μετακινώντας τον γάντζο με το χέρι μας.

9. Σκεπάζουμε το μείγμα με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15′.

10. Θα δούμε ότι το μείγμα διογκώθηκε. Αφαιρούμε την μεμβράνη και συνεχίζουμε…

11. Χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα από το αλεύρι.

12. Χτυπάμε ασταμάτητα σε δυνατή ταχύτητα για 8′.

13. Η ζύμη θα μαζεύεται γύρω από τον γάντζο, ενώ θα βλέπουμε και μια ποσότητα ‘ρευστής’ ζύμης στον πάτο του κάδου μας. Όταν θα ανεβάσουμε τον γάντζο η ζύμη μας θα ξεκολλάει αργά. Αυτό σημαίνει ότι πάμε καλά! Η ζύμη μας έχει γίνει ελαστική όπως πρέπει.

14. Είμαστε έτοιμοι/ ες να δουλέψουμε την ζύμη μας. Για τραγανό τέλειωμα του φύλλου, δουλεύουμε με καλαμποκάλευρο όπως κάνω εγώ (αλλιώς δουλέψτε την με αλεύρι). Απλώνουμε καλαμποκάλευρο στην ζύμη για να την αφαιρέσουμε από τον κάδο γιατί κολλάει.

15. Την βάζουμε στην επιφάνεια που θα ζυμώσουμε.

16. Διαιρούμε σε 4 κομμάτια. Φτιάχνουμε μια μπάλα και χαράζουμε ένα σταυρό.

17. Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι για να το πλάσουμε, ενώ έχουμε σκεπασμένα τα υπόλοιπα κομμάτια για να μην μας ξεραθούν.

18. Δουλεύουμε κάθε κομμάτι πλάθοντάς το στον πάγκο μας 1-2′, παίζουμε λίγο μαζί του, χρησιμοποιώντας καλαμποκάλευρο για να μην κολλάει. Βάζουμε τόσο ώστε όσο να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και στον πάγκο, όχι πάρα πολύ.  Τελειώνουμε, φτιάχνοντας μια μπαλίτσα.

19. Τοποθετούμε τις 4 μπάλες σε ταψί.

20. Τις σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε 12 μέχρι 24 ώρες στο ψυγείο!

21. Διπλασιάζονται σε μέγεθος και απλώνουν στο ταψί μας. (Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη μέχρι 1 μήνα.)

22. Την ώρα που θα τις πλάσουμε τις βγάζουμε από το ψυγείο και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας. Ανοίγουμε ένα ένα φύλλο στον πάγκο μας, χρησιμοποιώντας καλαμποκάλευρο. Μην σας απασχολεί αν δεν σας βγαίνει ολοστρόγγυλο. Μιτσήν το κακό!

23. Απλά φροντίστε το φύλλο να είναι λίγο πιο μεγάλο από το ταψί σας, γιατί όταν θα το σηκώσετε για να το μεταφέρετε θα ‘τραβήξει’ και θα μικράνει. Ό,τι εξέχει απλά θα το πιέσετε να πάει στην άκρια, στο γύρω γύρω της πίτσας σας.

24. Δουλεύουμε με τα δάχτυλά μας γύρω γύρω. Πιέζουμε και σε όλη την επιφάνεια με τα δάχτυλά μας ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο πάχος παντού. Αν μας τρυπήσει διορθώνουμε με τα δάχτυλά μας. Η ζύμη μας είναι τόσο ελαστική που μας επιτρέπει διορθώσεις.

25. Άφου βάλουμε σάλτσα ντομάτας και τα υλικά που θέλουμε, ψήνουμε στους 200˚C για 20′ (ή 15′ αν θα φτιάξουμε λεπτό φύλλο). Πατήστε εδώ για μία απλή αλλά εντυπωσιακή πρόταση για πίτσα!

Είσαι Platinum Μέλος;

Στείλε ό,τι απορία έχεις για τη συνταγή και θα σου απαντήσω εντός 24 ωρών

Φόρμα Υποβολής Ερωτήσεων