Project Description

Πίτες της σάτζιης Μέλιν

Οι παραδοσιακές αυτές κυπριακές πίτες πήραν το όνομά τους από το σκεύος μέσα στο οποίο τις έψηναν, δηλαδή το σάτζιην. Ένα μεταλλικό μεγάλο κυρτό σκεύος. Σήμερα μπορούμε να τις ψήσουμε σε ένα οποιοδήποτε αντικολλητικό. Υπάρχουν και σε αλμυρή εκδοχή, με γέμιση χαλλουμιού (έρχεται κι αυτή η συνταγή…). Οι συγκεκριμένες είναι  γλυκιές και είναιμέλιν. Είναι νηστίσιμες και πανεύκολες! Ένα απλό ζυμάρι χωρίς μαγιά, το οποίο μπορείς να κάνεις ακόμα κι αν δεν έχεις ξαναπιάσει στα χέρια σου ζυμάρι. Πάμε να ξεκινήσουμε…

Υλικά

Για τις πίτες

  • 1 ποτ. νερό χλιαρό
  • ¼ ποτ. λάδι (σπορέλαιο+ελαιόλαδο σε ίση ποσότητα)
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο (ή άλλο ξύδι)
  • 500 γρ. χωριάτικο αλεύρι (3 ½ ποτ.)
  • Επιπλέον αλεύρι ½ ποτ. περίπου για ζύμωμα

Για τη γέμιση

  • ¼ ποτ. λάδι (σπορέλαιο+ελαιόλαδο σε ίση ποσότητα)
  • ½ ποτ. ζάχαρη
  • Κανέλα
  • Γαρίφαλο (προαιρετικά)

20′ (+30′ ξεκούραση για το ζυμάρι)

Χρόνος Προετοιμασίας

6-7′

Χρόνος Ψησίματος

12

Πίτες

1

Βαθμός Δυσκολίας

TIPS
Μπορούμε να ανταλλάξουμε λίγη ποσότητα από το χωριάτικο αλεύρι με φαρίνα (π.χ. 100 γρ.) για να γίνουν πιο “ψωμένιες”/αφράτες οι πίτες μας. Εγώ προτιμώ να είναι όλο το αλεύρι χωριάτικο, κάτι που κάνει και πολύ πιο εύκολο το άνοιγμα του φύλλου.

Πάει εξαιρετικά και το μέλι στις πίτες αυτές. Είτε να απλώσουμε που πάνω αφού ψηθούν, είτε να προσθέσουμε μόνο μέλι στη θέση της ζάχαρης ή επιπρόσθετα.

Εκτέλεση

1. Για τη ζύμη, βάλλουμεν στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. (Μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε τη διαδικασία στο χέρι, εξάλλου η ζύμη δε θέλει πολύ ζύμωμα, απλά πλέον βάζω τις ζύμες στο μίξερ για ευκολία.)

2. Χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μην μπορούμε να διακρίνουμε το λάδι να ξεχωρίζει. Να γίνει σαν άμμος το αλεύρι, να κάνει σβόλους. (Εγώ αφαιρώ τον γάντζο και κάνω τη διαδικασία μετακινώντας τον γάντζο με το χέρι ώστε να “ανακατέψω” το λάδι με το αλεύρι.)

.

3. Έχοντας το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το ξύδι…

.

4. …και το νερό (χλιαρό) σιγά σιγά. Σιωνώνουμεν το νερό πάνω στο αλεύρι που υπάρχει στα τοιχώματα, παρά πάνω στο ζυμάρι που γυρίζει στη μέση μαζί με τον γάντζο.

.

5. Όταν όλη η ζύμη μαζευτεί γύρω από τον γάντζο και ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη. Εμένα παίρνει πάντα 1 ποτ. νερό η συγκεκριμένη δόση. Αν εσένα φτάσει σε αυτό το σημείο χωρίς να βάλεις όλο το νερό, μην βάλεις το υπόλοιπο. Αν πάλι βάλεις το νερό και ακόμα η ζύμη είναι απλωμένη στον κάδο και κολλάει, πρόσθεσε λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο.

.

6. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη κι αφήνουμε να ξεκουραστεί 30′. (Αν είναι χειμώνας μπορούμε να την αφήσουμε μέχρι και 60′.)

.

7. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης στον πάγκο μας.

8. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας αφού τον αλευρώσουμε λίγο και την έχουμε σκεπασμένη με πετσέτα καθόλη τη διάρκεια.

9. Για κάθε πίτα παίρνουμε ζυμάρι περίπου όσο με ένα μεγάλο δαμάσκηνο (90-100 γρ.). Κάνουμε ό,τι μέγεθος θέλουμε την κάθε πίτα, απλά αυτές που είναι μικρές κάνουν το ψήσιμο πολύ εύκολο και γρήγορο.

10. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι προσπαθώντας να δώσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα.

11. Αλευρώνουμε λίγο το ζυμάρι μας και συνεχίζουμε με το μαδράτζιν.

12. Αλευρώνουμε λίγο κάθε φορά, ώστε να κυλάει το μαδράτζιν με ευκολία πάνω στο ζυμάρι χωρίς να κολλά.

13. Καταλήγουμε με κάτι τέτοιο (12Χ20 εκ. περίπου). Δεν πειράζει καθόλου αν δε μοιάζει με ορθογώνιο γιατί θα το διπλώσουμε στη συνέχεια. Το φύλλο το θέλουμε όσο πιο λεπτό γίνεται (2 χιλιοστά περίπου) – ανοίγει πολύ εύκολα.

14. Λαθκιάζουμεν το καλά με το πινέλο παντού (ή και με τα δάχτυλα μας)…

15. …απλώνουμε 1 κ.γ. καλά γεμάτο ζάχαρη

16. …και πασπαλίζουμε με κανέλα. (Αν θα βάλουμε και γαρίφαλο να είναι πολύ λιγότερο από την κανέλα, μία μικρή πρέζα είναι αρκετή σε κάθε πίτα.)

17. Διπλώνουμε τις μακριές-απέναντι πλευρές 2 εκ. περίπου προς τα μέσα.

18. Κάπως έτσι.

19. Μετά διπλώνουμε τη μια μεριά μέχρι τα 2/3 …

20. …και διπλώνουμε από πάνω την άλλη μεριά.

21. Πιέζουμε από πάνω με το χέρι μας.

22. Ανοίγουμε λίγο με το μαδράτζιν, να λεπτύνει και να μεγαλώσει λίγο η πίτα μας.

23. Αφήνουμε τις πίτες σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σκεπασμένες με πετσέτα μέχρι να τις τελειώσουμε όλες. Μπορούμε να τις ψήσουμε αμέσως αλλά ιδανικά όταν τελειώσουμε τις αφήνουμε ακόμα 30′ να “ξεκουραστούν”.

24. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς λάδι (έχουν αρκετό οι πίτες μας, δε θα κολλήσουν). Τις απλώνουμε και ψήνουμε 3′ την κάθε πλευρά. (Η 1η δόση θέλει 4′ γιατί δεν έχει προλάβει να κάψει πολύ το αντικολλητικό.)

25. Γυρνάμε κι από την άλλη ακόμα 3′.

26. Οι πίτες μας εν έτοιμες για σερβίρισμα ζεστές ή κρύες! Εγώ βάζω μέλι από πάνω, εσύ μπορεί να βάλεις και στη γέμιση αν θέλεις.

Είσαι Platinum Μέλος;

Στείλε ό,τι απορία έχεις για τη συνταγή και θα σου απαντήσω εντός 24 ωρών

Φόρμα Υποβολής Ερωτήσεων