Ο έλεγχος των συστατικών στα συσκευασμένα τρόφιμα είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουμε όλοι μας. Συνήθεια που στοχεύει σε μια πιο υγιεινή διατροφή ελέγχοντας την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε.

Αυτό που ισχύει συνήθως είναι ότι όσο πιο λλίο επεξεργασμένη είναι μια τροφή τόσο το καλύτερο. Πλέον όμως όλοι/ες μας καταναλώνουμε έτοιμες συσκευασμένες τροφές, κάτι που προϋποθέτει και κάποιο βαθμό επεξεργασίας ώστε να διατηρηθούν. Σε περιόδους δίαιτας μάλιστα ψάχνουμε για έτοιμα «διαιτητικά» σκευάσματα (π.χ. δημητριακά, μπάρες δημητριακών, μπισκότα).

Τι μπορούμε λοιπόν να προσέξουμε; Αν δεν το έχετε κάνει ήδη…θα εκπλαγείτε αν αρχίσετε να ελέγχετε τα συστατικά. Κάντε μια σύντομη έρευνα στην υπεραγορά ανάμεσα στα δημοφιλή προϊόντα που έχουν ταυτιστεί ως «υγιεινά». Πιθανότατα θα καταλήξετε κι εσείς στο ότι περιέχουν σχεδόν όλα δύο όχι και τόσο υγιεινά συστατικά.

Πρώτον, αρκετές γλυκαντικές ουσίες όπως ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, κτλ. Μάλιστα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα υποκατάστατα της ζάχαρης, ειδικά όταν αναγράφεται στη συσκευασία «χωρίς ζάχαρη» ή «0% ζάχαρη» . Κάποιοι επιστήμονες στηρίζουν ότι όταν τα καταναλώνουμε ο εγκέφαλος προετοιμάζει το σώμα για να φάει κάτι γλυκό με τον ίδιο τρόπο που το κάνει όταν πρόκειται να φάμε κάτι με ζάχαρη. Επομένως, εκκρίνονται ορμόνες στο σώμα με τον ίδιο τρόπο που θα εκκρίνονταν αν τρώγαμε ζάχαρη. Με βάση αυτή τη θεωρία, καλό θα ήταν να καταφεύγουμε σε προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης αν μας το έχει συστήσει ο γιατρός μας (π.χ. αν έχουμε διαβήτη).

Δεύτερον, περιέχουν αρκετά ή περισσότερα κορεσμένα (saturated) λιπαρά παρά ακόρεστα (unsaturated). Τα κορεσμένα είναι τα «κακά» λιπαρά που συναντούμε στο βούτυρο, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κτλ. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι τα «καλά» λιπαρά που συναντούμε στους σπόρους, στους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο, κτλ. Ακόμη και τα κορεσμένα λιπαρά όμως όταν τύχουν επεξεργασίας και υδρογονωθούν μεταβάλλονται σε υδρογονωμένα (trans) λιπαρά, τα οποία δεν φημίζονται για τη διατροφική τους αξία…

Εν κατακλείδι, όταν αγοράζουμε συσκευασμένες τροφές, ειδικά αν θέλουμε να κάνουμε μια πιο υγιεινή διατροφή, είναι καλό να μας γίνει συνήθεια η μελέτη και η σύγκριση των συστατικών τους πριν αποφασίσουμε. Υπάρχουν για παράδειγμα σνακ που χρησιμοποιούν φυσικούς χυμούς και αποξηραμένα φρούτα για να προσδώσουν γλυκύτητα στο προϊόν αντί ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Εννοείται ότι η προετοιμασία φαγητού και σνακ στο σπίτι είναι προτιμότερη, όποτε όμως αυτό δεν είναι εφικτό ας μελετούμε τα συστατικά της έτοιμης τροφής που θα επιλέξουμε.

 

[Το άρθρο αυτό καταγράφει απόψεις της συγγραφικής ομάδας, ώστε να δημιουργήσει στον/στην αναγνώστη/ρια μια κουλτούρα ανάγνωσης των συστατικών στα διάφορα προϊόντα. Συμβουλεύεστε πάντα έναν/μία ειδικό σε θέματα που αφορούν τη διατροφή σας.]