Αυτό το ερώτημα μου δημιουργήθηκε πριν πολύ καιρό, ενώ μέχρι τότε ήξερα μόνο την βανίλια σε σκόνη. Ξέρετε τζείνα τα φακελάκια με λευκή σκόνη που ονομάζουμε βανίλια στην Κύπρο ενώ στην Ελλάδα συνήθως τα βρίσκουμε ως βανιλίνη σε μικρές πλαστικές κάψουλες με κόκκινο πώμα. Ενώ ψώνιζα λοιπόν και αγνάντευα με τις ώρες (όπως κάνω συνήθως) τα ράφια της υπεραγοράς, πέφτω πάνω σε μπουκαλάκια με υγρή βανίλια. Το ένα γράφει «εκχύλισμα βανίλιας» (vanilla extract), το άλλο «άρωμα βανίλιας» (vanilla essence). Το δε πρώτο είχε πενταπλάσια τιμή! Έτσι, το έψαξα και να που κατέληξα….

Υπάρχουν τέσσερα είδη βανίλιας: βανίλια σε σκόνη (βανιλίνη), άρωμα βανίλιας, εκχύλισμα βανίλιας και λοβοί/στικ βανίλιας.

Το πιο αγνό προϊόν, που είναι οι λοβοί βανίλιας, δίνει την πιο ωραία μυρωδιά αλλά δεν είναι τόσο οικονομικό και πρακτικό για όλους. Για να χρησιμοποιήσουμε τον λοβό τον χαράζουμε κατά μήκος με μυτερό μαχαίρι, και μετά με την πίσω πλευρά του μαχαιριού μαζεύουμε όλους τους μαυροκαφέ σπόρους και τους προσθέτουμε στο μείγμα μας. Ταιριάζει ιδανικά σε παγωτά και κρέμες. Μπορούμε να ρίξουμε ολόκληρο το λοβό, αφού τον χαράξουμε, σε μείγμα που βράζει και μετά να το σουρώσουμε.

Παρόλ’ αυτά,  προσωπικά θα έβαζα ως καλύτερη επιλογή το εκχύλισμα (extract) βανίλιας. Είναι πολύ πιο πρακτικό στην χρήση, φοβερό στην μυρωδιά  αλλά όχι τόσο φτηνό. Σε αντίθεση με το άρωμα (essence) βανίλιας που είναι πολύ πιο οικονομικό. Αυτό οφείλεται πολύ απλά στο ότι το άρωμα βανίλιας (όπως είναι και η ονομασία του) έχει τεχνητές αρωματικές ύλες/αρώματα που προσδίδουν την μυρωδιά της βανίλιας. Ενώ το εκχύλισμα προέρχεται από λοβούς βανίλιας που βυθίζονται σε ένα μείγμα αλκοόλ και νερού. Έτσι, στο εκχύλισμα παίρνουμε όλα τα φυσικά έλαια, αρώματα και μυρωδιές από τον καρπό της βανίλιας. Για ένα κέικ, το προσθέτουμε την στιγμή που χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη ή όταν θα προσθέσουμε τα υγρά.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι, δεν αντιλήφθηκα να υπάρχουν σημαντικές διαφορές  στο τελικό προϊόν (π.χ. κέικ, παγωτό) συγκρίνοντας το άρωμα βανίλιας με το εκχύλισμα βανίλιας. Συχνά αγοράζω και άρωμα βανίλιας για τις συνταγές μου γιατί είναι πολύ πιο οικονομικό. Επειδή όμως προτιμώ τα πιο φυσικά και αγνά προϊόντα, προσπαθώ όσο μπορώ να αγοράζω εκχύλισμα.

Όσο για την βανίλια σε σκόνη, εδώ ναι υπάρχει διαφορά στην απόδοση μέσα στο γλυκό μας, μιας και έχει λιγότερη ένταση αυτό το είδος βανίλιας. Αναμφισβήτητα λοιπόν, θα σας έλεγα να αγοράζετε τουλάχιστον άρωμα βανίλιας αντί βανίλια σε σκόνη, αφού έχουν και τα δύο τεχνητά αρώματα και κοστίζουν περίπου το ίδιο.

Άρα, σαν βασικές επιλογές θα σας πρότεινα εκχύλισμα βανίλιας (vanilla extract) ή λοβό/στικ βανίλιας, αν ασχολείστε ιδιαίτερα με την ζαχαροπλαστική. Εναλλακτικά, πηγαίνουμε σε άρωμα βανίλιας (vanilla essence). Η βανίλια σε σκόνη δεν υπάρχει πλέον στους πάγκους της δικής μου κουζίνας…