Συζητώντας για φυτικά λάδια, η ξεκάθαρη υπεροχή και τα οφέλη του ελαιολάδου είναι πλέον ευρέως γνωστά. Παρόλα αυτά ένα ουδέτερο φυτικό λάδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κουζίνας μιας και είναι η δεύτερη επιλογή μετά το ελαιόλαδο. Αυτό που την μια οφείλεται στο υψηλό κόστος, αφού ένα καλό – εξαιρετικά παρθένο –  ελαιόλαδο κοστίζει αρκετά. Που την άλλη οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόμαστε ένα λάδι ουδέτερης γεύσης, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που έχει πολύ έντονη γεύση κι άρωμα.

Εστιάζοντας λοιπόν στα υπόλοιπα φυτικά λάδια (σπορέλαια) υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο: ηλιανθέλαιο, σισαμέλαιο, λάδι αβοκάντο, καλαμποκέλαιο, λάδι καρύδας, φιστικέλαιο, κραμβέλαιο, κτλ.

Τώρα τελευταία το λάδι καρύδας παίρνει τα πάνω του ίσως γιατί σχετίζεται και με μια φιλοσοφία διατροφής που αναδύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, π.χ. χορτοφαγία, βιολογικά τρόφιμα, κ.ά. Κοστίζει επίσης αρκετά και οι χρήσεις του εστιάζονται θα έλεγα στην ζαχαροπλαστική και στην ασιατική κουζίνα.

Από τα υπόλοιπα φυτικά λάδια θα επέλεγα δύο να δεσπόζουν σαν την καλύτερη επιλογή, πάντα μετά το ελαιόλαδο! Αυτά είναι το φιστικέλαιο και το κραμβέλαιο.

Το αυθεντικό φιστικέλαιο κυριαρχεί με διαφορά έναντι του κραμβελαίου αλλά σπάνια βρίσκουμε αυθεντικό (100%) και είναι εξαιρετικά ακριβό. Επομένως, θα πρότεινα την επόμενη επιλογή που είναι το κραμβέλαιο (rapeseed oil, λάδι ελαιοκράμβης, canola oil). Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ψηλές θερμοκρασίες και είναι ένα φυτικό λάδι που αναδεικνύει τις γεύσεις των υπόλοιπων τροφίμων που χρησιμοποιούμε και όχι την δική του! Ένα καλό κραμβέλαιο δεν μυρίζει κι έχει σχεδόν διάφανη, κιτρινωπή εμφάνιση.

 

Ενδιαφέρει κι αυτό: Τα φιστίκια αφού τύχουν επεξεργασίας για να…τους βγει το λάδι, στη συνέχεια πωλούνται για κατανάλωση. Με αυτό ίσως αιτιολογείται η υπεροχή σε γεύση όταν ψήνουμε σπίτι μας φιστίκια που αγοράζουμε από κάποιον παραγωγό της περιοχής μας. Στην Κύπρο είναι περίφημα τα παφίτικα!