Αν και η πιο συνήθης επιλογή στην κουζίνα είναι τα ηλεκτρικά μάτια, πλέον θα επέλεγα κουζίνα επαγωγικής τεχνολογίας (induction-ιντάξιον). Ιδανικά δε, θα επέλεγα συνδυασμό επαγωγικής εστίας-γκαζιού. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει βέβαια…

Αυτή τη στιγμή στην κουζίνα μου έχω δύο μάτια ηλεκτρικά και δύο επαγωγικά. Μάλιστα, θυμάμαι ότι ήθελα να πάρω και τα τέσσερα ηλεκτρικά και ευτυχώς με είχε μεταπείσει ο πωλητής. Τώρα μετανιώνω που δεν είναι όλα αυτή της τεχνολογίας!

Μπορεί να χρειάζονται ειδικά σκεύη που ίσως να στοιχίζουν κάτι παραπάνω αλλά πιστέψτε με, θα τα έχετε για πάντα. Εξάλλου, γενικώς καλύτερα να αγοράζουμε λίγα και καλά σκεύη. Κοιτάζοντας εξωτερικά στον πάτο κάθε κατσαρόλας βλέπουμε σε ποιες εστίες μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Το σημαδάκι που μοιάζει με ελατήριο (κυκλάκια ενωμένα) είναι η ένδειξη της επαγωγικής εστίας.

Κάτι ακόμη που ίσως αποτελεί ένα μικρό μειονέκτημα για κάποιους/ες, είναι το γεγονός ότι την ώρα που μαγνητίζεται η κατσαρόλα ακούγεται ένας μικρός, ανεπαίσθητος θα έλεγα, θόρυβος.

Τα πλεονεκτήματα όμως είναι πολύ περισσότερα που θεωρώ ότι η τεχνολογία αυτή αποκτά ξεκάθαρο προβάδισμα. Η ταχύτητα που ζεσταίνεται η κατσαρόλα είναι πολύ πιο ψηλή στην επαγωγική εστία. Συγκρίνοντας ίδια ποσότητα νερού, στην δικιά μου κουζίνα, πήρε τον διπλάσιο χρόνο να κοχλάσει στο ηλεκτρικό μάτι σε σύγκριση με το επαγωγικό.

Ακόμη ένα μεγάλο συν είναι ότι, η επαγωγική εστία είναι η πιο οικονομική σε κατανάλωση. Καθαρίζεται πανεύκολα και είναι και η πιο ασφαλής. Μαγνητίζει το σκεύος και δεν παράγει θερμότητα. Επομένως, μειώνονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων. Το μάτι δουλεύει μόνο εφόσον εφάπτεται πάνω του το ανάλογο σκεύος. Όπως ανέφερα, δεν είναι όλες οι κατσαρόλες κατάλληλες. Επομένως, αφαιρώντας την κατσαρόλα από το μάτι αν ακουμπήσουμε το χέρι μας σε αυτό η θερμότητα που θα νιώσουμε είναι αυτή που μετέφερε η κατσαρόλα στην εστία καθώς ζεσταινόταν. Άρα, σβήνοντας το μάτι μπορείς ν’ αφήσεις το σκεύος επάνω χωρίς τον φόβο ότι θα καεί, θα πιάσει από κάτω, κτλ. Κάτι που δεν ισχύει με τα ηλεκτρικά μάτια που συνεχίζουν να ζεσταίνουν μέχρι να κρυώσουν.

Κάπου εδώ, αξίζει να αναφέρω ότι ιδανικά θα επέλεγα γκάζι στην κουζίνα μου. Αλλά ο κόπος μεταφοράς του γκαζιού, η δυσκολία στο καθάρισμα της εστίας και τα ατυχήματα γκαζιού που ακούω κατά καιρούς δίνουν στην επαγωγική το προβάδισμα.

Επομένως, για ένα νοικοκυριό θα έβαζα σαν πρώτη επιλογή την εστία επαγωγικής τεχνολογίας. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει η δυνατότητα να ταιριάξουμε «παρέα» ένα δύο μάτια γκαζιού θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Απλά έχετε υπόψη σας ότι, όπως και με όλες τις συσκευές, η επαγωγική εστία πρέπει να είναι καλή για να αποδίδει σωστά. Πολλοί απογοητεύτηκαν αλλά αυτό οφείλεται μάλλον σε λανθασμένη αγορά που έκαναν.